برنامه ریزی و کنترل پروژه
Project planning and control
برنامه ریزی پروژه
برنامه ریزی پروژه شامل مدل سازی و پیشبینی هایی است که در طول زمان اجرای یک پروژه رخ میدهد هدف این است که برای هر نوع سناریو آماده باشیم و بدون فکر کاری را انجام ندهیم پروژه زمانی اتمام می یابد که تمام اجزای برنامه ریزی شده محقق شده باشد
مدل سازی پروژه در نرم افزار مختلفی از جمله MSP و Primavera صورت می پذیرد این کار باید قبل از شروع پروژه صورت پذیرد اصولا بعد از تدوین منشور پروژه باید کار برنامه ریزی را آغاز نمود.
برنامه ریزی باید منطبق برواقعیت های پروژه صورت گیرد و تمام جوانب و ریسک ها را در نظر بگیرد اصولا یک برنامه ای که فقط جنبه نمایشی داشته باشد محقق نمی شود. برنامه ریزی صرفا محدود به ابتدای پروژه نیست یک برنامه خوب محصول ذهن پویای برنامه ریز است که در طول پروژه با اصلاح و بهبود دائمی مطابق با واقعیت های پروژه پیش می رود.به طوریکه در ابتدای پروژه پلن اصلی تهیه می گردد و در طول پروژه با توجه به پلن اصلی برنامه تفضیلی پروژه تهیه و ارائه می گردد.
به یاد داشته باشید:
“هیچ کاری را نمیتوان اجرا کرد، مگر اینکه پیش از آن به تفصیل برنامه ریزی شده باشد”
توهم نبود برنامه ریزی در ایران:
برخی در کشور ما اصولا با برنامه ریزی میانه خوبی ندارند و تا حرف از برنامه ریزی می شود میگویند “اینجا ایرانه این کارا مال خارجیاس که همه چیزشون رو برنامه س” اما بهتر است بدانید در هر کشوری پروژه ها با مشکلات خاص خود اجرا می شوند و اصولا تنها کمتر از 30 در صد پروژه ها در دنیا در زمان مقرر خود اتمام می یابند و این یعنی ضعف برنامه ریزی در کل دنیا ! پس بدانید در هر شرایطی نیاز است شما برنامه ریزی داشته باشید.
کنترل پروژه
هیچوقت نمی توان انتظار داشت که پروژه مطابق برنامه ریزی ما پیش برود پس باید کنترل کنیم!
ما باید در طول پروژه مواردی را کنترل کنیم تا پروژه درست و دقیق اجرا شود این موارد در استاندارد PMBOK بیان شده اند (اینجا بخوانید) ، اما همه آنها لازم به اجرا نیستند و بسته به نوع پروژه می توان استاندارد را شخصی سازی نمود.
در مقوله کنترل پروژه ، کنترل تمامی آیتم ها مطابق استاندارد کاری سخت است زیرا از متغیر های گوناگونی پیروی می کند اما در تعادل نگه داشتن آنها موجب پویایی سیستم کنترل پروژه و به ثمر رسیدن اهداف آن می گردد.
ابزار های کنترلی شامل:
گزارشات
برنامه زمانبندی
نمودار جریان نقدینگی