
انواع وزن فعالیت
(Weight Factor)
هر فعالیتی که در ساختار شکست کار WBS تعریف می شود باید دارای وزن باشد . وزن هر فعالیت نشان دهنده ارزش آن فعالیت در پروژه می باشد و هرچه وزن فعالیت بیشتر باشد آن فعالیت دارای ارزش بیشتری در پروژه می باشد ، این به معنی بی ارزش بودن سایر فعالیت ها نیست بلکه یک معیار برای برنامه ریزی و کنترل پروژه به بهترین نحوه ممکن می باشد.
انواع وزن فعالیت ها
- وزن زمانی
- وزن ریالی(هزینه ای)
- وزن فیزیکی
- ترکیبی از اوزان (زمانی، هزینه ای، فیزیکی)
انواع وزن فعالیت ها
- وزن زمانی
وزن زمانی از حاصل تقسیم مدت زمان هر فعالیت بر مجموع مدت زمان تمامی فعالیت های پروژه حاصل می شود ، به عبارتی :
- وزن ریالی(هزینه ای)
وزن هزینه ای با توجه به بودجه اختصاص داده شده به هر فعالیت(براورد هزینه اجرای آن فعالیت) تقسیم بر بوجه کل پروژه محاسبه می شود ، به عبارتی :
C1 : هزینه فعالیت 1
TC : هزینه کل پروژه
- وزن فیزیکی
وزن فیزیکی عبارت است از حاصل تقسیم حجم هر فعالیت به مجموع احجام تمام فعالیت ها . در اینجا این سوال پیش می آید که ما چگونه احجام مختلف را با هم جمع کنیم ؟ چون در یک پروژه جنس فعالیت ها با همدیگر تفاوت دارد و نمی توان آنها را با هم جمع بست ، این نوع وزن دهی صرفا مناسب پروژه های از یک جنس فعالیت می باشد و بهتر است اگر نمی خواهیم در پروژه هایی که تنوع فعالیت در آنها زیاد است از اوزان زمانی و هزینه ای استفاده کنیم از ضریب اهمیت استفاده نماییم. ضریب اهمیت با توجه به : نوع فعالیت ، مسیر بحرانی، حجم فعالیت ، مدت زمان اجرای فعالیت ، منابع مورد نیاز برای اجرای فعالیت و سایر آیتم های تاثیر گذار بر فعالیت بر حسب نوع پروژه محاسبه می شود.
- ترکیبی از اوزان (زمانی، هزینه ای، فیزیکی)
در روش ترکیبی با توجه به شرایط اجرای پروژه از وزن ترکیبی مانند ترکیب وزن هزینه ای و وزن زمانی استفاده می شود . در این روش برای هر کدام ضریبی توافقی در نظر گرفته می شود این ضریب با توجه به نوع پروژه در نظر گرفته می شود به طو معمول 0.8 برای وزن ریالی و 0.2 برای وزن زمانی در نظر گرفته می شود.